SENNE MISPLON

Wat doe ik?

vorming

basisvorming

trans*watte?

genderinclusiviteit

senne & friends

op maat

lezing

nabespreking film

raad- en adviesgeving

ander knotsgek idee?

lager onderwijs

secundair onderwijs

volwassenen

Online webinar voor iedereen

BASISVORMING
secundair onderwijs

“Hé vuile homo, wat een lelijke broek!”

“Amai die pennenzak is echt gay!”

Klinken deze uitspraken je bekend in de oren? Wanneer je op een speelplaats rondloopt, is de kans groot dat je woorden zoals ‘homo’ of ‘gay’ binnen een negatieve context hoort. Komt dit voort uit pure homofobie of zit daar toch iets meer achter?

Als school wil je een veilig en positief klimaat creëren waarin iedere leerling zichzelf kan zijn. Toch heerst er binnen een middelbare school vaak de idee dat iedereen hetero en cisgender is, tot het tegendeel bewezen is. Door deze normen in stand te houden, creëer je als school een onveilig klimaat voor jongeren die zich niet identificeren met deze verwachtingen. Je kan dit echter doorbreken door leerlingen expliciet kennis te laten maken met begrippen en concepten over gender- en seksuele diversiteit, want het gaat over zoveel meer dan enkel ‘holebi en trans* personen’.

Door mijn humoristische stijl en jeugdige leeftijd, kom ik heel dicht tot bij de leerlingen. Hierdoor creëer ik een veilige en respectvolle sfeer waarin dialoog mogelijk is.

2 formules

Basisvorming zonder interactiemoment (1 lesuur)

In deze basisvorming ligt de nadruk vooral op informatie geven en inzicht creëren over gender- en seksuele diversiteit. In deze vorming ga ik dieper in op verschillende concepten zoals genderstereotypen, geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, transgender, holebi enzovoort. Daarnaast worden er ook praktische tips meegegeven over hoe ze een goede bondgenoot kunnen zijn voor holebi en trans* jongeren in hun omgeving. Tot slot is er ruimte voor (anonieme) vragen.

Basisvorming met interactiemoment (2 lesuren)

Deze vorming bestaat uit een theoretisch en een interactief luik. Binnen het theoretisch luik worden verschillende concepten uitgelegd zoals: genderstereotypen, geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, transgender, holebi enzovoort.

Na het theoretische luikje schakelen we over naar een interactiemoment. Met behulp van een stellingenspel gaan de leerlingen in dialoog met elkaar. Ze mogen op een vrije, maar respectvolle manier, hun mening geven over verschillende stellingen. Hierbij staat het kritisch in vraag stellen van de eigen mening centraal. Ik ben hierbij vooral een facilitator en bemiddelaar.

Tot slot is er ruimte voor (anonieme) vragen en geef ik ook nog enkele praktische tips mee om een goede bondgenoot te zijn voor holebi en trans* jongeren in hun omgeving.

De inhoud van deze vorming kan aangepast worden aan specifieke noden van het doelpubliek / de aanvrager.

Illustratie: vier jongeren staan naast elkaar. Ze gaan met elkaar in dialoog en delen hun mening.
praktische informatie

doelgroep: Leerlingen 1ste - 3de graad secundair onderwijs

duur: 2 formules: 50 minuten / 100 minuten

maximale aantal deelnemers: 2 klassen (+/- 50 leerlingen) / 1 klas (+/- 25 leerlingen)

voorzieningen: ruim (klas)lokaal met internettoegang, pc en beamer, de leerlingen beschikken bij voorkeur over een smartphone

extra’s? Folders en informatieposters over gender- en seksuele voorkeur voor de leerlingen (indien gewenst). Iedere leerling krijgt een document ‘Waar kan ik terecht met mijn vragen?’ (online of offline).

CONTACTEER ME!